{ "title": "Anason Bitkisi", "image": "https://www.anason.gen.tr/images/anason-bitkisi.jpg", "date": "21.01.2024 07:10:37", "author": "yıldız arslan", "article": [ { "article": "
Anason bitkisi: anason maydanozgiller familyasında uzunluğu 50-60 cm olan bir yıllık otsu bitkidir. Anasonun yuvarlak veya böbrek şeklinde olan yaprakları vardır. Beyaz çiçekli ve minik meyveleri vardır. Anason adı verilen meyvelerinde Anethol bulunmaktadır. Anasonun meyveleri yakıcı ve kokulu lezzetlidir. Anason bitkisinin meyveleri Temmuz ve Ağustos aylarında toplanmaktadır. Anasonun Anavatanı Doğu Akdeniz'dir. Anason bitkisi dik gövdeli silindir şeklinde ve içi boş çok dallı, tüylü ve üzerinde çizgileri vardır. Anason çiçekleri birleşik şemsiye şeklinde olur ve meyveleri armut şeklinde küçük üzeri tüylü sarı ve yeşilimsi rengindedir. Anason bitkisi çok eski tarihlerde şifa kaynağı olarak kullanılmaktaydı.

Anasonun kullanım alanları: Anason anason bitkisinin tohumları toplanarak elde edilir. Anasonun kendine has kokusu, tatlımsı tadı ve içerisinde bulunan Anethol denilen yağdan gelmektedir. Anason rakı gibi alkollü içkilere çeşni katmak için kullanılmaktadır. Anason da bulunan anethol alkol içerisinde çözülmekte ve su oranını artırdıkça çökelmektedir. Anasonlu içkilere su katıldığı zaman beyazlaşmaya başlar.

Anasonun yararları: Anasonun aşırıya kaçmamak şartıyla kullanımında vücuda zararı olmaz aksine çok faydaları vardır. Anason aşırı kullanıldığında vücuda uyuşukluk vermektedir.
Anasonun çayı kurutulmuş anasondan yapılmaktadır. Anason çayı yapmak için Bir çay kaşığı anason tozu takriben 150 ml kaynar suya konur ve ağzını kapatarak 5-10 dakika kadar demlendirilir. Demlenen anasonun suyunu süzerek günlük 3-5 fincana kadar tüketilebilir. Anason bitkisinin önemli bir yan etkisi yoktur fakat nadiren alerjik durumlar görülebilir. Anason ayrıca aşırı kullanımında sindirim ve solunum yollarının tahriş olmasına neden olabilir.
" } ] }