{ "title": "Anason Çayı", "image": "https://www.anason.gen.tr/images/anason-cayi.jpg", "date": "20.01.2024 17:56:44", "author": "tuğba arslan", "article": [ { "article": "
Anason Çayı: Anason kullanımının tarihi bundan tam 4000 yıl öncesine kadar dayanmaktadır ve bu bitki ilk defa Eski mısır'da kullanılmaya başlamıştır. Birden fazla rahatsızlığın alternatif tedavisi amacı ile kullanılan anason bitkisi ilk kez parfüm imalatı amacı ile kullanılmıştır. Anason ile ilgili ilk yazılı belgelere göre bitkinin idrar söktürme ve sindirim sorunlarını giderme amacı ile kullanıldığıdır. Antik Yunan'da ise bu bitki ağrı kesici, ağız kokusu ve susuzluk giderici özelliği ile kullanılmaktadır. 1800'lü yıllara gelindiğinde anasonun yağı koku imalatında, yemek ile alkol içeren içeceklerde, sabunla krem imalatında kullanılmaya başlanmıştır. Anason bitkisi günümüzde alkollü içecek imalatında, öksürük şurubu, dondurma, tütün gibi ürünlerin yanı sıra daha birçok üründe kullanılmaktadır. Anason çayı da yağı gibi sağlık açısından oldukça faydalıdır.

Anason Çayının Faydaları Nelerdir?

Anason bitkisi Mısır, Yunanistan ve Girit ile bazı Asya bölgelerine ait bir bitkidir ve bu bitki ilk defa Mısır'da işlenip, farklı maçlar için kullanılmıştır. Avrupa'nın ülkelerinde ise bu bitkinin kullanımı ilk kez Romalılar zamanında Toksana isimli bölgede işlenmiş olup, Orta Çağ boyunca bu kıta üzerinde yaygınlaşarak, alkol içeren içecekler, yemek ve etler ile sabun imalatında ayrıca kokusundan dolayı parfüm yapımında kullanılmıştır. Anason çayı olarak da kullanılan bu bitkinin çay olarak tüketildiğinde birçok rahatsızlığı tedavi edici özelliği olduğu bilinmektedir.

Anason Çayının Vücuda Faydaları Nelerdir?
Bu bitkinin çayının sindirim bozukluklarında hazımsızlık, şişkinlik ve öksürüğe olan faydalarının yanı sıra, ağız kokusunu giderme ve ağız temizliği açısından da faydaları bulunmaktadır. Bunun için bu çay gargara olarak kullanılabilmektedir. Anason yağının ise bağırsak iltihabına ve şatça bit oluşmasına karşı çok faydalı olduğu bilinmektedir.

Anason Çayı Nasıl Yapılır?

Anason çayı hazırlamak oldukça basittir. Bunu hazırlamak için bitkinin taze veya kuru halde olan bitkileri ile tohumlarını kullanmak mümkündür. Bu çayı bir bardaklık hazırlamak amacı ile kuru anason yaprağından bir çay kaşığı kadar ya da taze yaprak kullanılacak ise 3 çay kaşığı kadar anason yaprağı kullanmak yeterli olacaktır. Bunun için, ocakta kaynamakta olan bir bardak suyun içine bu ölçülerde anasonu eklemek ve suyu ocaktan alıp, 5 ya da 10 dakika kadar demledikten sonra içmek gerekmektedir.

Anason çayını kurtulmuş olan tohumlardan yapmak isteyen kişilerin ise yine bir çay kaşığı ölçüde tohum alarak bu tohumları ezdikten sonra kaynamış suya atıp, dinlendirdikten sonra tüketmesi gerekmektedir. Anason çayının uyku getirme özelliği bulunmaktadır ve yatmadan önce içilmesi daha doğru olacaktır.
" } ] }