{ "title": "Anason Yaprağı", "image": "https://www.anason.gen.tr/images/anason-yapragi.jpg", "date": "20.01.2024 05:38:52", "author": "sabahat usal", "article": [ { "article": "Anason yaprağı, anason maydanozgiller familyasından bir bitkidir ve vatanı Asyadır. Ülkemizde özellikle Burdur'da yetiştirilen anason, Türkiye'nin Akdeniz ve Ege bölgelerinde yetiştirilir. Yarım metre yüksekliğinde olup, kalp şeklinde, uzun saplı, yeşil ve hafif tüylü yaprakları vardır. Çiçekleri yıldız şeklinde ve beyazdır. Meyveleri ise küçüktür ve içeriğinde Anethol bulunur. Yakıcı ve kokucu bir lezzete sahiptir. Hasat zamanı Temmuz ve Ağustos ayları, yani yazın sonudur. Alkalik toprağı seven anason, güneşli ve soğuk rüzgârları sevmez ve tohumu ile çoğalır. Tohumunda, uçucu ve sabit yağlar (Anethol ve esrogol) barındırır. Bu tohumlar ülkemizde alkol gurubundaki rakı üretiminde kullanılır. Anethol, zehir etkisine sahiptir ama etkisi fazla olmayan bir maddedir. Tatlılarda baharat olarak da kullanılan anason kedi-köpek mamalarına da tat vermek amacı ile eklenir.