{ "title": "Anason Yaprağı", "image": "https://www.anason.gen.tr/images/anason-yapragi.jpg", "date": "20.01.2024 05:38:52", "author": "sabahat usal", "article": [ { "article": "Anason yaprağı, anason maydanozgiller familyasından bir bitkidir ve vatanı Asyadır. Ülkemizde özellikle Burdur'da yetiştirilen anason, Türkiye'nin Akdeniz ve Ege bölgelerinde yetiştirilir. Yarım metre yüksekliğinde olup, kalp şeklinde, uzun saplı, yeşil ve hafif tüylü yaprakları vardır. Çiçekleri yıldız şeklinde ve beyazdır. Meyveleri ise küçüktür ve içeriğinde Anethol bulunur. Yakıcı ve kokucu bir lezzete sahiptir. Hasat zamanı Temmuz ve Ağustos ayları, yani yazın sonudur. Alkalik toprağı seven anason, güneşli ve soğuk rüzgârları sevmez ve tohumu ile çoğalır. Tohumunda, uçucu ve sabit yağlar (Anethol ve esrogol) barındırır. Bu tohumlar ülkemizde alkol gurubundaki rakı üretiminde kullanılır. Anethol, zehir etkisine sahiptir ama etkisi fazla olmayan bir maddedir. Tatlılarda baharat olarak da kullanılan anason kedi-köpek mamalarına da tat vermek amacı ile eklenir.

Anason ve yapraklarının faydaları nelerdir?

En çok bilinen faydalarından birisi, mide ve bağırsak gazlarını giderici olmasıdır. Bu yüzden çoğunuzun bildiği gibi, bebeklerde gaz sancıları için kaynatılıp az miktarda içirilir. Hazmı kolaylaştırır, ishali ve kusmayı durdurur. Özellikle uyku verici özelliği olan anason, baş ağrısına iyi gelir, sinirleri yatıştırır ve sakinleştirir. Kan dolaşımını düzenler, öksürük ve bronşit rahatsızlıklarında faydalıdır. Ayrıca âdet kanamalarını düzene sokmaya yardımcı olur. Nefes darlığı ve kalp çarpıntılarında etkili bir bitkidir. Göğüslerin dik ve dolgun olmasını sağlar ve yaşlılıkta göğüslerin sarkmasını engeller. Anne sütünü ve cinsel istekliliği arttır. Sinüzite ve ağız kokusuna da iyi gelmektedir.

Anasonun zararları nelerdir?

Anason fazla kullanılmadığı ve içeriğindeki Anethol maddesine alerji söz konusu olmadığı sürece zararı pek bulunmayan bir bitkidir. Çok miktarda alınması, uyuşukluk etkisi verir, görme bozukluğuna ve baş ağrılarına yol açar. Uzun zaman kullanılması ise kan dolaşımını durdur ve vücudu çalışamaz hale getirebilir. Ayrıca bebekler için kullanılacaksa miktarını iyi ayarlamalısınız. Uyku verici etkisi vardır ve bebeğinize ağır gelebilir. Anason kullanımı günde 4 gramı geçmemelidir. Aybaşı kanamalarını düzene sokmak için kullanılabilir fakat kanama döneminde ve hamilelikte kesinlikle kullanımı sakıncalıdır.

Anason yaprağı nasıl kullanılır?

Emzirme döneminde sütü arttırması için, 25 gram anason yaprağını 5 bardak suda haşlayın. Tatlandırmak amacı ile az miktar şeker veya bal kullanabilirsiniz. Göğsü yumuşatması için ve öksürük şikâyetleri için aynı çaydan faydalanabilirsiniz. Sindirim ve hazımsızlık için, taze veya kuru yapraklarından 2 çay kaşığı kadar bir su bardağı kaynamış suya atın ve 5 dakika demlemeye bırakın. Ateşte kaynatmayın yalnız. Bu çayı baş ağrıları ve mide bulantılarında da içebilirsiniz.
" } ] }