{ "title": "Anason", "image": "https://www.anason.gen.tr/images/anason(1).jpg", "date": "19.01.2024 15:43:36", "author": "Özlem Ercan", "article": [ { "article": "Anason, denildiğinde ilk akla gelen yeni doğum yapmış anne adaylarının evlerindeki o muazzam çay kokusu olsa gerek. Anason genellikle bitki çayı olarak tüketilebilme yeteneğine sahip olduğu gibi aynı zamanda farklı kulanım amaçları da içerdiği bilinmektedir. Anason tatlımsı ve özgün olan bir kokuya sahiptir ve bu özelliği içerisinde bulundurduğu madde bağlı olarak gelişmiştir. Bu bitki türünün maydanozgiller familyasından olduğu ve boyunun yaklaşık olarak 55 cm olduğu bilinmektedir. En çok bulunduğu yer Doğu Akdeniz Bölgesi olarak geçer. Şekil olarak çok farklı bir yapıya sahip değillerdir. Gövde yapıları dik bir şekilde olup ve silindire benzer biçiminde içi boş olan bir yapıya sahip olmasıyla birlikte aynı zamanda çok aşırı dallı, tüylü ve üst kısmında oldukça fazla çizgiler bulunmaktadır. Alt kısımda bulunan yaprak biçimleri uzun saplı olup, yuvarlak veya kalp biçiminde olan yapraklı bir biçime sahip olmasıyla bilinir. Üzerinde bulunan çiçekler genellikle bileşik olan bir çatı altında toplanmış haldedirler. Meyve yapıları ise armuda benzeyen bir şekilde olup küçük yapıda olmasıyla birlikte üzeri tüylü ve yeşilimsi bir sarı renge sahiptir. Anasonun genellikle tohum kısımları en önemli bölgesi olarak bilinir. Özellikle rakı gibi alkol içeren içeceklere ayrı bir tat ve çeşni katmak için kullandığı görülmektedir. İçerisinde tatlımsı bir tada sahip olmasına fayda gösteren anethol, alkol içinde çözünme yaptığından dolayı alkol ile karıştırılır. İçerisindeki su oranı artarsa çökelme meydana gelmiş olur. Yani dolayısıyla anason ile karıştırılan tüm alkol içecekleri beyaz renkte olurlar. Ayrıca çay olarak içiminin yanı sıra tatlı yapımlarında baharat olarak kullanılma şekli ile de bilinmektedir. Hayvanlar tarafından da yemlere tat verici özelliği ile kullanılmaktadır.

Anasonun faydaları nelerdir?
Anasonun zararları nelerdir?
Anason, doğru bir şekilde tüketildiği taktirde oldukça yararı olan bir bitkidir. Aktarcılardan veya marketlerden kolaylıkla alabileceğiniz bir ürün olmasıyla birlikte günlük olarak bir fincan kadar içilmesi yeterlidir. Ayrıca bu çayı gün içerisinde gelen misafirlerinize de ikram etmek de oldukça fayda vardır. Hem odalar mis gibi kokmaya başlayacaktır hem de içerideki ağır yemek kokuları gitmiş olacaktır.

Sağlıklı günler.
" } ] }