{ "title": "Sıvı Anason", "image": "https://www.anason.gen.tr/images/sivi-anason.jpg", "date": "21.01.2024 11:38:04", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Sıvı anason, genellikle anasonun meyvesinin çekirdeğinin sıcak suda bekletilerek hazırlanan çaylardır. Sıvı anasonda anason tozu gibi birçok hastalığa iyi gelir. Kullanımı daha çok gündelik hayatta uygulanabilecek olan sıvı anasonun birçok tüketim şekilleri vardır. Anason suyunun içerisinde birçok bileşen vardır. Genelde hazır halde bulacağınız bu bileşenin içeriğindekiler; anason özütü, manganase ve başka kimyasallar karıştırılarak elde edilir. Bunun dışında hazır halde satılan çekirdeklerini ya da toz halini çay şeklinde başka bitki çayları ile karıştırarak tüketebilirsiniz.

Yunanistan, Girit adaları ve Mısır gibi ülkelere özgü bir bitki olan anason ilk olarak mısırlılar tarafından işlenmiş ve birçok amaç için kullanılmıştır. Özellikle roma döneminde anason bitkisi, alkollü içeceklerde, yemeklerde, ete tat vermek için kullanılmıştır. Yine o dönemlerde parfüm ve sabun üretiminde de kullanılan anason güzel kokusu sayesinde tercih sebebi olmuştur.

Sıvı anasonun özellikle kullanılmasının sebepleri nelerdir?
Anason çayı bitkinin taze yaprakları ile ya da kurutulmuş yaprakları veya tohumlarından hazırlanabilir. Her bir bardak anason çayı için aşağı yukarı ortalama üç çay kaşığı taze yaprak gerekir. Kaynamış suya belirttiğimiz miktarlarda anasonu atarak beş ile on dakika arasında suda bekletilmesi yani demlenmesi gerekir. Eğer ki yapacağınız çay kurumuş anason tohumlarından yapılacak ise bir çay kaşığı tohumunu döverek ezdikten sonra sıcak suya atmanız gerekir ve yüne demlenmesini beklemelisiniz. Anason çayının uyku verici özelliğinden ötürü mutlaka gece yatmadan önce alınması daha iyi olur. Yoksa gün içerisinde sizde yapacağı uyku hali gününüzü uyur geçer gibi geçirmenize neden olabilir.

Anason çayı kaynatılarak içildiğinde öksürüğe ve nefes darlığına iyi gelerek rahat rahat nefes almanızı sağlar. Yemeklerden sonra sıvı anason içilir ise midede gazı önleyerek sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Özellikle et yemeklerinde kullanılan sıvı anason ete ayrı bir lezzet ve koku verir. Sıvı anason, dediğimiz anason çayı iştah açıcı olduğundan yeme sorunu olan kişilerde rahatlıkla kullanılabilir. Bunun dışında ayrıca hazmı kolaylaştırıp cinsel arzuyu arttırıcı etkisi de vardır.

Anason çayı nasıl yapılır?

Özellikle iki çay kaşığı kadar kurutulmuş kök gövdeyi ortalama on saat kadar soğuk suda bekletiriz. Sonra bu kök gövdeyi önceden hazırladığımız kaynamış bir bardak suyun içerisine soğuk sudan çıkartıp koyarız ve demleriz. Demlenen sıcak suyu kök gövdeyi beklettiğimiz soğuk suyun içerisine ilave ederek karıştırırız. İçenlerin isteğine göre bal ilave edilerek içilebilir ya da sadede tüketebilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }