Anason Tozu
Anason tozu, Maydanozgillerden olan anason bitkisinden elde edilen, ortalama yarım metre büyüyen, yaprakları yuvarlak, insanlardaki böbreğe benzeyen bir görünümü olan, çiçekleri beyaz renkte, meyveleri de yumurta biçiminde olan tüylü ve beyazımtırak renkte olan bir bitkidir. Anasonun meyveleri küçük ve kokuludur. Direk yendiğinde ağızda yakıcı bir lezzeti vardır.
Bu da kokusundan kaynaklanmaktadır. Birçok türü ve çeşidi olan bu bitki bahçelerde yetişir ve çekirdekleri kullanılır. Anason meyvesinin çekirdeklerinden gevrek çöreklere koku vermesi için kullanılır. Anason tozu özellikle tıpta çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılacak ilaçların içerisinde kullanılır. Diğer tüm şifalı bitkilerde olduğu gibi bu bitkide de sürekli kullanım iyi değildir.
Geleneksel bir bitki olan anasonun kullanıldığı yerler- Gıda,
- Giyimde renk verme işlemlerinde,
- İlaç sektöründe kullanılır.
Anason tozu, özellikle tıp alanında baş ağrılarında tedavi yaralarında, soğuk algınlıklarında, bağışıklık sistemini güçlendirmede ve karaciğer fonksiyonlarını geliştirmede kullanılır. Anason tozunun bunun dışında da birçok faydalı yanı vardır. Sadece tozu ile değil bitki sıvılarla karıştırılarak kullanıldığında da çok etkilidir.
Anason tozunun faydaları nelerdir?- Öksürük yatıştırıcıdır.
- Balgam söker.
- Mideyi güçlendirir.
- Gaz söktürücüdür.
- Sürekli hıçkırık tutulmalarında bir bardak anason çayı iyi gelir.
- Uykusuzluk için birebirdir.
- Tadı ve kokusu hatta lezzeti kötü olan çaylara ilave edildiğinde içilebilir hale getirir, lezzet verir.
- Anne sütü yetersizliğine iyi gelir.
- Yatıştırıcıdır.
- Sindirimi kolaylaştırır.
- Yemeklere karşı tiksinti hissini azaltır ve iştah açar.
- İdrarı arttırıcı etkisi vardır.
- Migren ağrılarını keser.
- Nefes darlığı astım ve bronşit gibi rahatsızlıklara iyi gelir.
- Genç kızların göğüslerinin dik ve dolgun durmasını, yaşlılarda ise sarkmasını engeller.
- Kusmaları keser.
- İshali önler.
Neredeyse birçok gündelik rahatsızlığa iyi gelen anason tozu, hayatımızda kullanılması gereken baharatlardandır. Birçok yemeğin içerisine ilave edebileceğiniz gibi bitki çaylarının içerisine ilave edilerek de tüketilebilir. Anason tozu hazırlanırken bitkinin çekirdekleri dövülerek ayrılır ve kapalı kaplarda ışıktan koruyarak muhafaza edilir. Serin ve kuru yerlerde saklanması gereken anason tozu öğütülerek saklanmaya çalışılırsa o güzel kokusunu kaybeder o yüzden dövülerek saklanması gerekir. Her yıl yenisinin yapılması gerekir senesi dolan anason tozlarının imha edilip atılması gerekir.
Anason tozunun yan etkileri; bu bitkide diğer bitkiler gibi abartılı bir şekilde kullanılır ise faydadan çok zarara dönüşebilir. Uzun süreli ve fazla miktarda kullanmamalısınız. Ayrıca teşhis ve tedavi için kullanmadan önce mutlaka hekiminize görünmelisiniz. Anason tozu aşırı kullanımlarda uyuşukluğa, sürekli bir uyku haline ve görme bozuklukları ile baş ağrılarına sebep olabilir. Ayrıca adet dönemi yaklaşan bayanlarında anason tozu kullanımını bırakmaları gerekir. Adet döneminde çok zararlı olabilir. Aşırı kan kaybına neden olduğu vakalar olmuştur. Hamilelerin de anason tozundan uzak durmaları gerekir. Nedeni de düşük yapma riskini çok yükseltmesidir.
19.01.2024 20:16:12
Anason Tozu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|
0 Yorum Yapılmış "Anason Tozu"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
|
|