Anason Bitkisi
Anason bitkisi, maydanozgiller familyasına ait, uzunluğu 50-60 cm'yi bulan, bir yıllık otsu bir bitkidir.
Yaprakları yuvarlak veya böbrek şeklinde olup, beyaz çiçekleri ve minik meyveleri vardır.
Bu meyveler "anason" olarak adlandırılır ve içerisinde Anethol adı verilen bir bileşik bulunur. Anason meyveleri yakıcı ve kokulu bir lezzete sahiptir. Anason bitkisinin meyveleri Temmuz ve Ağustos aylarında toplanır. Bitkinin anavatanı Doğu Akdeniz'dir.
Anason bitkisi dik gövdeli, silindir şeklinde, içi boş, çok dallı, tüylü ve üzerinde çizgiler bulunan bir yapıdadır.
Çiçekleri birleşik şemsiye şeklinde olur ve meyveleri armut şeklinde, küçük, üzeri tüylü, sarı ve yeşilimsi renktedir. Anason bitkisi, tarihin çok eski dönemlerinden beri şifa kaynağı olarak kullanılmaktadır.
Anasonun Kullanım Alanları
Anason, bitkinin tohumlarının toplanmasıyla elde edilir. Kendine has kokusu ve tatlımsı tadı, içinde bulunan Anethol adlı yağdan kaynaklanır.
Anason, rakı gibi alkollü içkilere çeşni katmak için kullanılır. Anethollü anason, alkol içinde çözülür ve su oranı arttıkça çökelir. Bu nedenle anasonlu içkilere su katıldığında beyazlaşma gözlemlenir.
Anasonun Yararları
Anasonun aşırıya kaçmamak şartıyla kullanımı, vücuda zarar vermez, aksine birçok faydası vardır. Ancak aşırı kullanıldığında vücutta uyuşukluk yaratabilir. - Bebeklerde ve çocuklarda gaz sancısı ve öksürük için çay olarak içirilir.
- Astım, nefes darlığı, öksürük ve bronşit gibi şikayetler için kullanılır.
- İştah açar, mide gazlarını giderir, idrar söktürür ve kusma ile ishali keser. İdrar yolları hastalıklarına da iyi gelir.
- Adet kanamalarını düzenler.
- Emziren annelerin sütünü artırır, sinirleri sakinleştirir, migren ağrısına iyi gelir.
- Uykusuzluğa iyi gelir, beyin yorgunluğunu dinlendirir.
- Kan dolaşımının düzenli olmasını sağlar ve kalbe kuvvet verir.
- Cinsel gücü ve arzuları artırır.
- Nefes darlığı, astım ve bronşit şikayetlerini giderir.
- Genç kızlarda göğüslerin dik olmasını sağlar ve yaşlılarda göğüs sarkmasını önler.
- Hoş olmayan tat ve kokuya sahip bitkisel çaylara ve ilaçlara aroma katmak için kullanılır.
Anason Çayı
Anason çayı, kurutulmuş anason tohumlarından yapılır. Bir çay kaşığı anason tozu, yaklaşık 150 ml kaynar suya eklenir ve ağzı kapalı olarak 5-10 dakika demlenir.
Demlenen anasonun suyu süzülerek günlük 3-5 fincana kadar tüketilebilir. Anason bitkisinin önemli bir yan etkisi yoktur ancak nadir de olsa alerjik durumlar görülebilir. Aşırı kullanımı sindirim ve solunum yollarının tahriş olmasına neden olabilir.
|